Топ 6 растения против комари

Всеки би се съгласил, че има много ползи от градинарството. Освен че градината ви ще изглежда зашеметяващо, се смята, че засаждането на определени растения има и други предимства, като например да бъдат естествени репеленти срещу комари.

Комарите, като всички същества, са привлечени от среда, която съдържа нещата, от които се нуждаят, за да живеят. И това включва някои растения! Вярвате или не, комарите не живеят от кръвта, която вземат от животните (само женските хапят и те хранят яйцата си с кръвта). Като възрастни комарите ядат нектара на някои растения, като таро, папирус, водни лилии и водни хиацинти. Така че премахването на тези растения от вашия двор може да помогне.

В природата има няколко растения, които действат като естествени репеленти срещу насекоми. Ето кои са най-добрите растения за предпазване от комари и други вредители.

1. Цитронела (Citronella)

Първоначално използвани като парфюм, етеричните масла и екстракти от растения цитронела са също толкова ефективни и за предпазване от комари, че сега са основна съставка за много търговски репеленти. По-малко известно, е, че простото засаждане на това растение в естествената му форма около къщата или градината ви може да има положителен ефект за отблъскване на досадните комари.

2. Лавандула  (Lavender)

Може да звучи трудно за вярване, тъй като ароматът е толкова божествен за нас, хората, но комарите не могат да понасят миризмата на тази билка. Дръжте буболечките настрана, като засадите сорта лавандин, който има висока концентрация на камфор. Бонус: Освен това предпазва от молци и мухи!

3. Лютива мента (Peppermint)

Този член на семейството на ментата може да се похвали с ползи за здравето, прекрасна миризма и маслата му могат да премахнат всички вредители, дебнещи наоколо.

4. Невен (Marigolds)

Не само, че изглеждат красиво, тези цветни и опияняващи цветя ще отблъснат комарите. Те отблъскват и други насекоми, тъй като съдържат пиретрум, съставка, намираща се в много репеленти за насекоми.

5. Босилек (Basil)

Поставянето на саксия с босилек на масата ви за пикник е полезно, за да придадете на храната си допълнителен аромат. Но също така ще предпази от насекомите, тъй като това е едно от малкото растения, които предлагат достатъчно силен аромат, отблъскващ насекомите, без да се налага да смачкате листата! Проучване от 2009 г. показа, че етеричното масло от босилек е токсично за ларвите на комарите.

6. Мента (Mint)

Листата от мента могат да ви помогнат да държите комарите далеч. Бонус: Етеричните масла от мента също могат да помогнат за успокояване на ухапвания от насекоми.